Sant Esteve Sesrovires va acollir evacuats de la Guerra Civil

Dijous, 10 de gener de 2019 a les 00:00

L’Arxiu Municipal acaba de publicar un nou testimoni escrit sobre la història de Sant Esteve Sesrovires en la col·lecció Documents Singulars.  El document confirma que al gener del 1939, ara fa just 80 anys, el municipi va acollir un grup de famílies evacuades del Baix Aragó a causa de la Guerra Civil.

Ja des dels seus inicis, el conflicte bèl·lic va provocar el desplaçament d’una part de la població que va haver de marxar dels seus pobles d’origen.  El problema dels refugiats també hi va estar molt present cap al final de la guerra. Així, al llarg del 1938 i al començament de 1939, Sant Esteve Sesrovires va acollir un conjunt de famílies evacuades per la guerra procedents de diferents indrets de Catalunya i Aragó.

A través d’alguns acords presos per les sessions del ple municipal, ja es tenia constància de l’arribada d’evacuats a Sant Esteve. Però ara, gràcies a la tasca desenvolupada per l’Arxiu Municipal, s’ha pogut documentar. 

L’Arxiu ha publicat en la web municipal un d’aquests documents singulars. Es tracta d’una sol·licitud signada pel representant d’un grup de famílies de Baix Aragó on demanen ajuda per poder subsistir, ja sigui proporcionant-los feina o cedint-los terres per poder-les treballar.

Durant tot el mes de gener aquest document, així com el Llibre d’Actes de Ple de 1939, romandrà exposat a l’Arxiu Municipal.

La publicació de la col·lecció Documents Singulars té com a principal objectiu la divulgació del patrimoni documental. A més de la reproducció del document original, s'acompanya la publicacó amb una fitxa explicativa.  Els Documents Singulars poden consultar en la pàgina web municipal http://sesrovires.cat/el-municipi/arxiu-municipal/documents-singulars/

Darrera actualització: 10.01.2019 | 12:25