Tres socis del GIRES, coautors de la guia sobre la segona major cascada del món

Dimecres, 13 de febrer de 2019 a les 00:00

El projecte d’exploració Gocta acaba de publicar la guia Perú, barranquismo en Cuispes y Cocachimba. El llibre és el resultat de 8 anys d’exploracions en la zona que acull algunes de les majors cascades del planeta. Els membres del GIRES Juan Miguel Moreno Nitu, Anton Sendra i José Martínez són tres dels autors del llibre i impulsors del projecte des dels seus inicis.

El projecte Gocta va començar a l’any 2008 de la mà d’un grup d’espeleòlegs i barranquistes de diferents parts d’Espanya. Però no va ser fins al 2010 quan es va poder realitzar el primer viatge a Perú per explorar aquesta cataracta de més de 700 metres d’alçada.  Després van venir altres expedicions que van permetre explorar, entre d'altres, les cataractes Yumbilla i Chinata, així com els barrancs de Sucusbamba i Lliclihuayco.

En el moment d'iniciar el projecte Gocta estava considerada la segona cascada més alta del món. Actualment, segons la World Waterfall Database, Gocta (771m) seria la 17a cataracta de més alçada del planeta i Yumbilla (896m) la 5a. Aquesta mateixa font classifica Gocta en el 5è lloc si a més de l'alçada, també es té en comptada l'amplada i el volum d'aigua que porta. D'altra banda, la cascada té dos trams de caiguda, un d'aquests és de 540m i és el 4a més alt del món. 

El resultat de gairebé una dècada de treballs té ara forma de llibre. A través de 260 pàgines a tot color, la guia ofereix molta informació sobre els canons i cataractes de les zones de Cuispes  i Cocachimba, però també consells per viatjar a Perú i sobre la hidrologia, geologia i vegetació dels barrancs peruans.

El llibre ha estat escrit per Mario Gastón, Víctor Monroy, José Antonio Catalán, Amancio Catalán, Cecilio López, Xavier Munné, i els socis del GIRES Juan Miguel Moreno Nitu,  Anton Sendra i José Martínez.

Dintre del blog https://grupogocta.blogspot.com es pot adquirir el llibre i també baixar-se una mostra de la guia. L'obra té un preu de 25 euros.

Darrera actualització: 14.02.2019 | 08:58