Exposició virtual

PRESENTACIÓ: CAN JULIÀ, UN MAS SESROVIRENC

El mes de maig del 2011, Josefa Julià es posà en contacte amb l’Arxiu Municipal per comunicar que, com a descendent de la nissaga de Can Julià, era posseïdora del seu patrimoni documental i que la seva voluntat era fer-ne donació a l’Arxiu de Sant Esteve Sesrovires, per raons de vinculació de la documentació amb els seus orígens.

El 22 de juny del 2011, en un acte celebrat en la Sala de Plens de l’Ajuntament, es va signar un Document de Dipòsit de Documentació, a l’espera de realitzar un inventari de tota la documentació i poder signar el document definitiu. Finalment, el 12 de març del 2014, en un acte celebrat a la masia Can Julià es signa el Contracte de donació del fons de Can Julià.

El fons té un caràcter excepcional, tant pel seu volum com per la serva riquesa de documents, de continguts. Com sol passar en les masies on els propietaris s’han mantingut genealògicament lineals des de l’antiguitat -inclús mantenint el mateix cognom- Can Julià ha conservat un bon llegat patrimonial el qual, a part de ser un tresor de valor simbòlic i sentimental per la família propietària, pot ajudar a refer part de la història d’un poble i d’una col•lectivitat. Aquest llegat el formen més de 300 documents, agrupats en dos fons: un fons patrimonial - Fons Can Julià de la Riera - i un altre de tipus personal - Fons Arseni Julià de la Riera - . En general els documents es troben en molt bon estat i la documentació abraça des de l’any 1532 fins al 1981. Com és habitual en aquests casos, la tipologia de documents és variada i formada principalment per àpoques, censals, capítols matrimonials, testaments i altres documents propis de les transaccions econòmiques habituals entre la pagesia catalana. Entre els documents cal destacar 8 pergamins i 42 fotografies.

Aquesta donació té una doble importància per l’Arxiu Municipal. Per una banda ens permet el coneixement de la història d’una família sesrovirenca, la qual cosa ens ajudarà a conèixer aspectes de la història del nostre municipi. Per altra banda, els documents aportats són importants en sí mateixos. Des del punt de vista arxivístic, representen la incorporació d’una tipologia de documents que, fins a aquell moment, no es conservaven a l’Arxiu Municipal.

UN RETALL D'HISTÒRIA

GALERIA D'IMATGES

CRÈDITS

Darrera actualització: 03.06.2016 | 02:25
Darrera actualització: 03.06.2016 | 02:25