La Justícia dóna la raó als ajuntaments sobre el finançament de la Generalitat en les places de llar d’infants municipals entre 2012 i 2015

Dilluns, 15 de gener de 2018

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó als ajuntaments, entre ells el de Sant Esteve, en relació a la demanda per reclamar al Departament d’Ensenyament de la Generalitat les aportacions compromeses per a les llars d’infants dels cursos escolars 2012-13, 2013-14 i 2014-15. La sentència reconeix als ajuntaments demandants el dret a percebre els 1.300 euros per alumne/curs en el període comprès entre 2012 i 2015.

La sentència determina que la quantitat a percebre per cada ajuntament es fixarà quan aquesta s’executi. De moment no és ferma i està oberta a que la Generalitat pugui presentar recurs.  

L’origen del procés es remunta al juny de 2014 quan el Fòrum d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Educació, del qual Sant Esteve n’és membre, va acordar fer un requeriment a la Generalitat per exigir el compliment del conveni per al finançament de places de llars d’infants municipals. Després de no rebre resposta al requeriment, a finals de 2014, un total de 26 ajuntaments van interposar un recurs contenciós administratiu.

En els darrers dies s’ha conegut també que la Justícia ha donat la raó, en el mateix sentit, als ajuntaments de Cornellà, l'Hospitalet, Sant Joan Despí i Esplugues, que havien presentat demandes individuals. 

Cal recordar que en el conveni inicial entre ajuntaments i el Departament d’Ensenyament es va establir un repartiment a terços del cost per infant i curs entre la Generalitat, ajuntament i famílies. Inicialment, l’aportació de la Generalitat era de 1.800 euros. El curs 2011-2012 però, el finançament per part d’Ensenyament va baixar fins als 1.300 euros alumne/curs. Un cop la Generalitat va deixar de fer la seva aportació, la Diputació (ens que es nodreix de fons municipals) en va finançar 875 euros alumne/curs, molt per sota del seu cost. Davant l’incompliment de la Generalitat dels darrers anys i amb l’objectiu de garantir la prestació d’un servei que el consistori considera imprescindible, l’Ajuntament ha estat augmentant la seva aportació econòmica per plaça de llar d’infants municipal.  

Darrera actualització: 17.01.2018 | 14:32