El projecte pel reaprofitament alimentari MENTALI reparteix prop de 18.000 àpats cuinats en 5 anys

Dimecres, 1 de juny de 2022

Des de fa cinc anys, el programa Mentali lluita contra el malbaratament alimentari a través dels menjadors escolars i per l’abastiment d’àpats preparats a persones en situació de vulnerabilitat. En aquest temps ha distribuït 17.725 racions, beneficiant 111 persones. Es tracta d’una iniciativa solidària capdavantera a la comarca que compta amb la implicació dels centres educatius, empreses de menjador, voluntariat i Ajuntament.

El Mentali es va posar en marxa l’any 2017 amb l’objectiu de recuperar l’excedent alimentari  provinent de les cuines dels menjadors escolars i destinar-lo a població vulnerable mitjançant àpats nutritius i de qualitat. En l’àmbit social vol garantir la inclusió social i promocionar la solidaritat comunitària.

La crisi derivada de la Covid-19 ha agreujat encara més la situació de vulnerabilitat de moltes famílies. Si al 2018 el nombre de persones usuàries se situava en 7, la xifra arriba actualment fins a les 32. El perfil d’usuari són persones amb dificultats per cuinar, ja sigui per pobresa energètica o alimentària, per desocupació,  o bé per circumstàncies relacionades amb la salut física o mental.

Des de la seva posada en marxa, el Mentali compta amb una xarxa solidària que ha permès crear un circuit estable que garanteix la distribució dels aliments amb tota la seguretat sanitària fins arribar a les persones destinatàries. El menjar prové de les mostres testimoni de les cuines escolars i dels excedents que no han sortit al menjador.

Durant l’època de pandèmia, amb els menjadors escolars fora de servei, la col·laboració de les l’empreses Campos Estela i Hostesa( gurp serunion)  va permetre donar continuïtat al projecte. Les empreses aportaven l’excedent alimentari provinent de la cuina central. Aquests situació excepcional s’ha convertit en habitual i permet donar servei de Mentali tot l’any, fora del calendari escolar.

Més enllà de les xifres, el Mentali s’ha consolidat com una iniciativa d’èxit que ha aconseguit teixir una xarxa de solidaritat extraordinària i a on cadascun dels elements que hi participen són indispensables en el funcionament.

VÍDEO DEL PROJECTE MENTALI

Celebració dels 5 anys

La sala de plens ha acollit aquest setmana un acte de celebració dels cinc anys de funcionament del projecte. Va comptar amb la presència de l’alcalde, Enric Carbonell, acompanyat pels regidors d’Educació, Òscar Rodríguez, i de Benestar Social, Lorena Cuesta, àrees implicades en la iniciativa. També van assistir les persones que formen part d’aquesta xarxa solidària, amb representants de les empreses Campos Estela i Hostesa, de les escoles Vinya del Sastret i La Roureda, de la Llar d’Infants La Ginesta, de les AFA i AMPA dels centres, de l’entitat Suyana, les persones voluntàries, personal del Casal de la Gent Gran i l’equip tècnic municipal d’Educació i Benestar Social que coordinen el projecte.      

 

 

 

Darrera actualització: 1.06.2022 | 22:28