Agutzils i Pregoners a Sant Esteve (1967-1982)

Dissabte, 9 de juny de 2018

La iniciativa “Documents singulars” ha tingut, des d’un primer moment, la finalitat de donar a conèixer documents representatius de la riquesa del patrimoni documental que es conserva a l’Arxiu Municipal de Sant Esteve Sesrovires. La selecció es fa seguint criteris de representativitat de la totalitat de fons i també pel valor del seu contingut, moltes vegades testimoni d’un moment històric.  Aquest mes, l’Arxiu Municipal us presenta dues fotografies que formen part de l’Arxiu Fotogràfic Municipal. Es tracta d’unes imatges que, per si mateixes,  esdevenen testimoni d’un passat encara bastant recent.

La iniciativa “Documents singulars” ha tingut, des d’un primer moment, la finalitat de donar a conèixer documents representatius de la riquesa del patrimoni documental que es conserva a l’Arxiu Municipal de Sant Esteve Sesrovires. La selecció es fa seguint criteris de representativitat de la totalitat de fons i també pel valor del seu contingut, moltes vegades testimoni d’un moment històric.  

Aquest mes, l’Arxiu Municipal us presenta dues fotografies que formen part de l’Arxiu Fotogràfic Municipal. Es tracta d’unes imatges que, per si mateixes,  esdevenen testimoni d’un passat encara bastant recent.

L’Arxiu Fotogràfic conserva més de 12.500 fotografies originals, que van des de començaments del segle xx fins als nostres dies. També inclou reproduccions de fotografies que, després d’haver estat exposades en diverses exposicions,  han  passat a incrementar aquest fons. És el cas d’aquestes fotografies que avui us presentem.  Van ser mostrades a l’exposició “20 anys de Policia Local” que es va celebrar al Celler de l’Ajuntament durant el mes de juliol del 2008 i, un cop finalitzada l’exposició, es van reproduir  per a incorporar-les a l’Arxiu Fotogràfic Municipal.

Aquestes fotografies ens permeten, per una banda, recordar la persona de Joaquim Bonastre Mercader, possiblement el primer treballador de l’Ajuntament de Sant Esteve de qui tenim un document gràfic; en segon lloc, recuperar dues figures molt representatives dels petits municipis:  l’agutzil, oficial municipal subaltern que executava els manaments de l’alcalde,  i el pregoner, encarregat de llegir els bans.

A les fotografies es pot veure a en  Joaquim Bonastre Mercader, conegut com “ en Quimet ”, exercint la seva feina com a treballador de l’Ajuntament: primer com a encarregat de recollir les escombraries; més tard com a pregoner de Sant Esteve Sesrovires. I és, precisament exercint aquesta funció, com és recordat per molts dels veïns més grans.

                             Fotografia 1

                             Fotografia 2

                             Fitxa descriptiva

Darrera actualització: 17.06.2019 | 13:58