Comunicat de l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires en relació a la protesta dels paradistes del polígon Anoia

Dijous, 24 de setembre de 2020 a les 17:30

Davant l’anunci dels paradistes del polígon Anoia de convocar diverses concentracions de protesta, l’Ajuntament de Sant Esteve vol manifestar en primer lloc el seu respecte al dret de manifestació però vol fer palesa quina és la situació d’aquesta activitat.

El juny de 2017 l’Ajuntament va iniciar un procediment de licitació que permetés l’establiment d’un mercat de venda no sedentària al polígon Anoia amb capacitat per a 141 parades, després que hagués finalitzat la concessió administrativa de 5 anys per a l’activitat comercial que s’hi desenvolupava els diumenges. La concessió no contemplava la renovació perquè, entre altres qüestions, hi havia previst el desdoblament de la B-224 abans del 2017, fet que havia de comportar la desaparició de l’espai que ocupava.

Per tal d’atendre la demanda dels paradistes d’instal·lar-s’hi mentre es donava curs a la creació del servei municipal del mercat i la posterior licitació, es va establir una provisionalitat amb una trobada setmanal de productes artesanals i de proximitat.

L’abril de 2019 es va obrir el termini per presentar propostes per a les 141 llicències. Després de la seva revisió, només 36 paradistes van aportar la documentació acreditativa. Aquesta xifra queda molt per sota de l’oferta de 141 parades i, per tant, posa en qüestió la viabilitat del funcionament del mercat.

El passat 25 de juny l’Ajuntament va reunir-se amb tres representants dels paradistes per explicar-los, d’una banda, que arran de l’actual situació provocada per la Covid l’Ajuntament no podia assumir les estrictes mesures de seguretat, prevenció i higiene d’una activitat d’aquest tipus, amb importants concentracions de persones i, per tant, suspenia indefinidament l’activitat. En aquest punt, els representants van expressar la seva voluntat d’assumir el cost d’aquestes mesures, aspecte que incorreria en una il·legalitat sense el corresponent concurs públic. Quan se’ls va informar que una concessió amb totes les garanties i el compliment dels processos trigaria almenys un any, no van acceptar-ho i van manifestar la voluntat d’ocupar igualment l’espai.   

D’altra banda, quan se’ls va comunicar de la possibilitat que el mercat comencés a funcionar amb les 36 parades que podien obtenir la concessió abonant les corresponents taxes, també van manifestar-se en contra, reiterant la seva voluntat d’ocupar el seu espai, situació que suposaria un greuge per als paradistes amb llicència.

Per aquest motiu, davant la permanent conflictivitat i la impossibilitat de normalitzar aquesta activitat, el govern municipal de l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires es manté en la decisió de posar-hi fi.    

 

Darrera actualització: 24.09.2020 | 17:47