El sesrovirenc César Alcalá competeix en el Torneig Internacional d’Escacs de Sitges

Dissabte, 19 de desembre de 2020 a les 09:00

César Alcalá és un jove sesrovirenc de 14 anys del barri de Masia Bach.  Va començar a jugar a escacs només fa cinc anys, però ha fet una progressió molt important. Fins al 23 de desembre estarà competint en el Sunway Sitges International Chess Festival, competició en què participen jugadors de 30 països diferents. A més, César també ha guanyat diversos campionats a Catalunya.

Tot i que a la seva família no hi havia tradició de jugar als escacs, César Alcalá sentia tanta atracció per aquest joc que un any va escriure una carta als Reis d’Orient perquè li portessin un tauler.  Els seus pares, al veure l’interès del nen, es van posar en contacte amb la Federació Catalana d’Escacs per trobar un lloc on pogués aprendre.

Va ser així com va començar a anar al Club Escacs de Martorell, on va aprendre, fonamentalment, mirant com jugaven els adults.  Després va anar al Club Escacs Vilafranca i quan César va començar a despuntar va ser fitxat del Club Peona i Peó de Barcelona.

En el món dels escacs hi ha infants que comencen amb 3 o 4 anys. César no ho va fer fins als 10 anys. Tot i aquest desavantatge respecte a altres nois, el sesrovirenc ja s’ha convertit en tot una campió:

  • Campió de Catalunya d’Escacs, categoria sub16, al setembre del 2020
  • Subcampió de Catalunya d’Escac per equips, octubre del 2020
  • Subcampió de Catalunya d’Escacs Actiu (blitz), en la categoria sub16
  • Bronze en el Campionat de Catalunya d’Escacs Actiu (blitz), en la categoria sub20

Actualment, el centre on estudia César, l'escola Àgora, li ha fet una adaptació curricular perquè pugui combinar la seva vida d’estudiant amb la de jugador d’escacs. El sesrovirenc va un dia per setmana a Barcelona per formar-se. Una altra dia assisteix a les sessions de tecnificació que la Federació organitza via on-line. A més, rep classes particular d’un professor, de categoria gran mestre, també un cop per setmana.

Tot això sense beques de cap mena. És la seva família la que assumeix totes les despeses de la seva formació i de competidor d’escacs. 

Els seus pares asseguren que César no és cap nen superdotat. Al contrari del que es pot pensar, es tracta d’un nen molt mogut al qual els escacs li han ajudat a centrar-se. “Tot el que ha aconseguit”, afirma la seva mare, “és a base d’il·lusió i de treball”.

Darrera actualització: 19.12.2020 | 14:42