Quina normativa de circulació han de complir els patinets elèctrics?

Dimarts, 26 de gener de 2021 a les 19:00

Els patinets elèctrics s’han anat popularitzant en els darrers temps com un mitjà còmode per desplaçar-se en els entorns urbans. Però quina normativa han de complir? Des del passat 2 de gener, no poden circular per la vorera ni per zones reservades a vianants, ni fer-ho a més de 25 km/h.

La nova normativa de la Direcció General de Trànsit (DGT) recull diverses novetats i restriccions per a la circulació de patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal. Els anomenats VMP són vehicles d'una o més rodes dotat d'una única plaça i propulsat exclusivament per motors elèctrics, amb una velocitat màxima d'entre 6 i 25 km/h..

Amb la nova normativa els patinets elèctrics no poden circular per les voreres ni per espais reservats als vianants com ara passos de vianants. Han de circular per carrils bici, i en el cas que no n’hi hagi, han de fer-ho per la calçada, com la resta de vehicles. Tampoc poden circular  per carreteres, autopistes, autovies i túnels urbans, entre altres vies singulars. El límit de velocitat de circulació és de 25 Km/h.

Cal recordar que com la resta de vehicles usuaris de la via pública, han de respectar els senyals i normes de circulació, és a dir, no circular en sentit contrari, respectar pas de vianants, stops i d’altres senyals prioritàries. Són vehicles vulnerables i, per tant, cal circular amb precaució per evitar ensurts i accidents. No es pot circular fent ús d’auriculars ni elements de telefonia mòbil.

Les persones usuàries d’aquest tipus de vehicles també estan sotmesos a l’obligació de fer proves d’alcoholèmia, si les autoritats així ho requereixen. Entre les restriccions s’estableix a més la prohibició expressa que dos ocupants facin servir el mateix patinet o VMP, fins i tot, si un d’ells és un infant.

Tot i que no és obligatori, es recomana l’ús de casc com un element de seguretat essencial i disposar d’una assegurança de responsabilitat civil.  Així mateix, la regidoria de Seguretat Ciutadana està estudiant la conveniència d’incorporar una ordenança municipal que complementi la normativa actual de trànsit.

Trànsit preveu que a finals del 2022 s’incorpori l’obligatorietat de disposar d’un certificat de circulació que validi tots els requisits tècnics que hauran de tenir els patinets elèctricis i els VMP, com ara sistemes d’il·luminació, frens o elements reflectants, entre d'altres.

NORMES DE CIRCULACIÓ PER PATINETS ELÈCTRICS I VMP

  • Prohibit circular per voreres, zones de vianants, carreteres, autopistes, autovies i túnels urbans
  • Límit de velocitat 25 Km/h
  • Només un ocupant per vehicle
  • Respectar els senyals i normes de circulació com al resta de vehicles
  • Prohibit l’ús d’auriculars o telefonia móvil
  • Obligació de fer proves d’alcoholèmia, si les autoritats així ho requereixen
  • Es recomana ús de casc i assegurança de responsabilitat civil

Darrera actualització: 26.01.2021 | 15:06