La Policia Local reforça la seguretat ciutadana amb la incorporació de dos drons

Dijous, 8 de juliol de 2021

L’Ajuntament de Sant Esteve ha presentat els dos drons que s’han incorporat a la Policia Local per reforçar la seguretat ciutadana amb la creació de la unitat de RPA’s (aeronaus tripulades per control remot). La nova tecnologia es destinarà també a emergències i a donar suport a diferents departaments municipals amb tasques com vigilància forestal, entre d’altres serveis.

 

Les dues aeronaus permetran fer més efectiva la tasca policial diària mitjançant la vigilància aèria en un municipi com Sant Esteve amb nuclis residencials disseminats, una extensió de 19 km2 i més d'un centenar de quilòmetres de carrers. Es poden utilitzar també en serveis de vigilància en zones forestals i torrents (prevenció i localització d’incendis), trànsit, localització de persones perdudes o desaparegudes, control de concentracions, i tots aquells que puguin evitar riscos.

Els models adquirits són, d’una banda, un DJI Enterprise dual, un dron àgil equipat amb càmeres i sensors de seguretat activa i passiva, visió nocturna, altaveu, balisa de localització, elements de retenció (paracaigudes). De l’altra, un Parrot Anafi USA, tecnològicament més avançat, amb càmera tèrmica de gran qualitat, càmera amb zoom de 30 augments, i un gimbal que permet la visió i gravació en angles de fins a 300 graus.

En la presentació dels aparells, l'alcalde Enric Carbonell i la regidora de Seguretat Ciutadana, Roser Brosed, han conegut les prestacions de la nova eina per part del cap de la Policia Local i de l’operador i agent de la nova unitat. La regidora de Seguretat Ciutadana ha explicat que l’objectiu és "donar un servei de major qualitat, dotant la policia d’unes eines que permeten arribar a indrets complicats o perillosos, sense posar en risc als agents o tècnics d’altres departaments".  L’alcalde ha destacat que "aquesta tecnologia és el present, però sobretot el futur" i ha remarcat també la necessitat de "posar-la a disposició d'altres departaments de l’Ajuntament”.

Per poder posar en servei els drons ha estat necessària una important tramitació d’autoritzacions i la formació específica de personal. Les aeronaus compten amb tots els permisos d’AESA (Agència Estatal de Seguretat Aèria), els protocols de coordinació amb heliports afectats, així com els permisos i comunicacions pertinents amb la CCDVC (Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya). Actualment, disposen de formació i carnet de pilots dos membres de la policia, un dels quals és també operador. L’operador és el màxim responsable de les operacions de vol i l’encarregat de realitzar un protocol per a l’ús correcte de les aeronaus i el tractament de les imatges, regulat per la llei de protecció de dades personals.

 

 

 

 

 

 

Darrera actualització: 8.07.2021 | 13:22