Sant Esteve Sesrovires ha entrat en fase d’emergència per sequera, en nivell 1. Des d’avui entren en vigor noves restriccions com la limitació del consum màxim per persona i dia a 200 litres. L’Ajuntament fa una crida a la ciutadania per seguir contribuint en estalvi d’aigua i per evitar-ne el malbaratament.
El govern de la Generalitat ha decretat l'emergència per sequera a 202 municipis de les comarques de Barcelona i de Girona. Això comporta l’aplicació de mesures més restrictives. Està prohibit l’ús d’aigua potable per omplir o reomplir piscines, netejar carrers i espai públic, i la neteja particular de vehicles. No es poden regar jardins i zones verdes privades, i als públics només es pot fer servir aigua del subsol o regenerada. L'Ajuntament preveu aplicar mesures complementàries d'estalvi d'aigua en instal·lacions esportives a partir de la propera setmana.
Malgrat l’esforç que s’està fent per reduir el consum d’aigua a Sant Esteve, aquest es troba per sobre del límit permès. Al desembre, la mitjana d’aigua al nostre municipi va ser de 278 litres per persona i dia. Cal tenir en compte que, en els seus càlculs, l’ACA inclou la despesa hídrica que tenen els centre penitenciaris de Brians 1 i 2.
L’alcalde Enric Carbonell fa una crida a l’estalvi i assenyala que “Sant Esteve, amb Brians, un fort teixit empresarial i una estructura de poble tan gran, fa que sigui complex. Però, entre tots i totes ens en sortirem. Hem de fer un esforç per complir amb els llindars que se’ns demana en aquests moment d’emergència. A banda de les obligacions, hi ha una actitud personal en la què en els hàbits del dia a dia tendim a reduir el consum d’aigua”.
L’Ajuntament està ultimant el Pla de Sequera, tot i no ser obligatori per a municipis de menys de 20.000 habitants. El document s’acompanyarà d’una ordenança reguladora que reculli un règim sancionador pels casos d’incompliments. També es crearà un comitè de seguiment.
En els últims 4 anys l’Ajuntament de Sant Esteve ha invertit uns 4 milions d’euros en la millora de la xarxa. Això ha permès que el rendiment de la xarxa de distribució urbana se situï prop del 80%, un índex considerat molt alt.
D’altra banda però, si les condicions dels embassaments no milloren, a l'abril o al maig es podria entrar al segon estadi d’emergència, amb l’aplicació de mesures encara més contundents. Davant aquest escenari és necessari el compromís de tothom per reduir el consum i aplicar mesures d’estalvi.