Programa del Concurs de Caramelles (1949)

Dimecres, 12 de juny de 2019

Amb l’objectiu de donar a conèixer la gran varietat de patrimoni documental que es conserva a l’Arxiu Municipal, periòdicament es publica a la web municipal un document singular seleccionat segons criteris de representativitat, tant  per la seva tipologia com per la seva procedència. A vegades, però, el document també és triat en funció de la importància que té per ell mateix, per tractar-se d’un document poc conegut o perquè ens parla d’esdeveniments de rellevància a nivell local.

Caramelles

Avui us presentem el programa del Concurs de Caramelles de l’any 1949, un document que respon als dos criteris.  Per una banda, s’ha de destacar la seva procedència: aquest fullet no prové del fons municipal sinó que forma part de la documentació produïda per l’Orfeó Sant Esteve i donada a l’Arxiu Municipal l’any 2007; per altra banda, el document és interessant en si mateix perquè parla d’un important esdeveniment que es va viure a Sant Esteve Sesrovires,  i que encara perdura en la memòria dels seus protagonistes, com és la participació de la secció d’homes de l’Orfeó en el concurs de Caramelles de la plaça de Sant Jaume de Barcelona l’any 1949, en què obtingueren el primer premi.

Pel que fa al document en si, es tracta d’un fullet de 4 pàgines (incloses la portada i la contraportada), impreses a doble cara, que conté el programa i tota la informació relacionada amb el Concurs de Caramelles, organitzat per l’ Obra Sindical Educación y Descanso , i que es va celebrar a Barcelona el Dissabte de la Setmana Santa de l’any 1949.  L’O rfeó Sant Esteve va participar-hi i va proclamar-se guanyador del primer premi.

Aquest programa es conserva a l’AMSES gràcies a la donació que va fer la família Llobet-Vilanova l’any 2007. El fons va ser ingressat per contracte de donació signat entre l’Alcalde de Sant Esteve i la senyora Teresa Vilanova, vídua d’en Francisco Llobet. Aquest acte es formalitzà el 23 de desembre del 2007, coincidint amb la inauguració d’una exposició organitzada pel Patronat Municipal i anomenada  100 Anys de tradició coral a Sant Esteve.

L’Arxiu Municipal està obert a les donacions que provenen tant de famílies, com de particulars, empreses, entitats i associacions. A través d’aquesta figura jurídica, el propietari dóna els documents a títol gratuït a favor de l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires i aquest, a través de l’Arxiu Municipal, custodiarà els documents, efectuarà una descripció i inventari, que facilitarà la seva identificació i localització, i els posarà a disposició dels ciutadans. Es pot donar qualsevol tipus de document: papers, fotografies, vídeos, registres d’àudio, cartells, que facin referència al nostre poble i que es considerin d’interès per a la col·lectivitat, pel seu valor informatiu i cultural. Les donacions són fonamentals per a la conservació del patrimoni documental del municipi i, en darrer terme, per al coneixement de la nostra història local perquè permeten complementar i, a vegades, suplir les mancances de la documentació municipal.

Document

Fitxa descriptiva

Darrera actualització: 17.06.2019 | 14:03