La sequera i les temperatures altes avancen la sortida de les erugues de la processionària

Dilluns, 19 de febrer de 2024

Les condicions ambientals actuals de sequera i temperatures inusualment altes per l’època estan afavorint la proliferació d’erugues de processionària de pi, malgrat els tractaments preventius que ha aplicat l’ajuntament. Per aquest motiu, es recomana a la ciutadania que adopti mesures bàsiques de prevenció.

En els mesos de novembre i desembre es van realitzar tractaments preventius a zones urbanes municipals dirigits a actuar sobre l’estat larvari de l’insecte. Cal tenir en compte que la total erradicació d’aquesta espècie autòctona no és possible ja que no s’intervé en bosc ni en les parcel·les particulars, que sovint tenen pins.

La processionària de pi és una eruga que rep el nom per la manera curiosa que té de moure's per terra, en filera i perquè el cap els quedi resguardat dels possibles atacs d'algun ocell depredador. Ataca tot tipus de pins i cedres. A banda de les afectacions sobre els arbres, processionària de pi (Thaumetopoea pityocampa)  pot generar problemes sanitaris per a les persones i animals domèstics, especialment en els gossos.

En persones i animals domèstics pot provocar urticàries, inflor, picor i asma. El pèl urticant de la processionària se'ls pot desprendre i quedar suspès a l'aire, cosa que pot irritar tant les vies respiratòries com la pell i, en alguns casos, pot causar reaccions de tipus al·lèrgic. Cal anar especialment en compte amb els gossos i evitar-ne el contacte.

L’Ajuntament està col·locant cartells informatius indicant les mesures bàsiques de prevenció:
-    No tocar les erugues
-    Portar els gossos lligats i amb morrió
-    En cas d’al·lèrgia a aquest insecte, evitar anar a parcs propers a pinedes o al bosc

 

Darrera actualització: 19.02.2024 | 09:11