Més d’un centenar d’alumnes de l’institut presten Serveis Comunitaris

Dijous, 16 de març de 2023

Alumnat de segon cicle de l’ESO de l’institut Montserrat Colomer han iniciat els Serveis Comunitaris en diferents serveis municipals i centres col·laboradors del municipi. A més de formar-se i adquirir coneixements, aquest projecte els mostra necessitats reals del seu entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

El Servei Comunitari forma part de la programació curricular de l’institut, en diverses matèries de 3r i 4t d’ESO i definides en el pla anual de centre. L’alumnat hi destina 20 hores, de les quals un mínim de 10 són de servei actiu a la comunitat i es realitzen fora de l’horari lectiu d’acord amb les necessitats de l’entitat amb què es col·labora i dels criteris organitzatius del centre.

Hi participen diversos centres col·laboradors que signen un conveni amb el Departament d’Educació. A cada centre l’alumnat té assignat un tutor/a referent. En aquesta edició, són centres col·laboradors la residència Can Serra, els tallers del Casal de la Gent Gran, l’Espai Obert, la formació d’adults, la Sala Jove, el Banc de sang i teixits, l’escola La Roureda i Creu Roja, entre d’altres.

El treball amb aquests centres permet abordar àmbits diversos com l’intercanvi generacional, el suport a les necessitats bàsiques, el medi ambient, la solidaritat i cooperació, el lleure, l’acompanyament i suport a l’escolaritat, entre d’altres.

Aquest és el sisè curs consecutiu que es desenvolupa aquesta acció educativa al municipi, a excepció de l’aturada del curs 20-21 a causa de la pandèmia de la Covid-19. El projecte compta amb la col·laboració de l’Ajuntament, a través de l’Àrea d’Educació, que es coordina amb els professionals del centre per tal que les accions que es defineixin siguin el màxim d’efectives.

El Servei comunitari posa de manifest la necessitat de fer una intervenció educativa més enllà de l’aula. Els aprenentatges que es realitzen depassen l’adquisició de coneixements: les pràctiques que es realitzen estimulen el pensament crític, la participació i l’assimilació dels valors fonamentals de la societat democràtica, amb l’objectiu de formar una ciutadania responsable i participativa, però també empàtica i solidària.

 

Darrera actualització: 16.03.2023 | 12:58