Sessió participativa amb representants veïnals per abordar el canvi de model de recollida de residus

Dimecres, 20 de març de 2024

L’Ajuntament va convocar una jornada de participació amb representants d’associacions veïnals i de comunitats de propietaris per tractar sobre la necessitat d’un canvi en el model de recollida actual. Durant la sessió, que va tenir lloc ahir al Celler, es van posar sobre la taula aspectes com els canvis normatius que estableix la UE i com adaptar-s’hi, i els possibles models de recollida.

La presentació va anar a càrrec de l’empresa Ecostudi que ha elaborat un estudi que recull una diagnosi de la situació actual de la recollida de residus al municipi, així com els possibles models aplicar. Van participar-hi també l’alcalde Enric Carbonell, el 1r tinent d’alcalde de Via Pública, Joan Galceran, i la tècnica de Medi Ambient.

Sant Esteve es troba lluny dels llindars que marca el canvi normatiu en matèria de residus de la Unió Europea a partir de l’any 2025, en què cal assolir un mínim del 55% de recollida selectiva, xifra que arriba al 65% per l’any 2035. Actualment, l’índex de selectiva al municipi es situa en el 32%. La legislació europea també obliga a la implantació d’una taxa justa per beneficiar qui més i millor separa i penalitzar qui no ho fa. 

Tal i com es va exposar en la sessió, cal augmentar els nivells de reciclatge actuals i fer-ho amb un canvi en el model actual de recollida, com el porta a porta o contenidors tancats. L’Ajuntament està analitzant quin ha de ser el model òptim que permeti assolir nivells de recollida selectiva mínims del 65% i minimitzi el dèficit econòmic del servei. En els últims anys, la pujada del cànon i dels costos a les plantes de tractaments de residus han empitjorat el balanç econòmic. El servei té un cost anual de gairebé 1 milió d’euros, dels quals un 40% no es cobreix amb els ingresos actuals.

Està previst que durant el 2024 es liciti el nou contracte del servei de recollida de residus amb el nou model de gestió que s’esculli.
 

Darrera actualització: 20.03.2024 | 16:51