El servei de reutilització de material infantil “De mans a Mans”, a la revista Guix

Dijous, 13 de gener de 2022 a les 08:00

La publicació especialitzada en l’àmbit de l’educació, Guix Infantil, s’ha fet ressò de l’experiència de l’espai d’intercanvi i reutilització de material infantil ´De mans a Mans´ de la llar d’infants municipal La Ginesta, en l’apartat d’Activisme Climàtic: Fer servir enlloc de posseir. Aquest servei gratuït porta 12 anys en funcionament, amb una mitjana anual de 400 visites.

L’article, signat per la directora de La Ginesta, Núria Ortiz, apareix en el número 112 de la revista Guix. La publicació és un nou reconeixement a la tasca que es du a terme des d’aquest espai i a les famílies usuàries que ho fan possible. L’any 2015, De mans a Mans va ser guardonat amb el premi Escoles Verdes en la modalitat d’actuació singular, vinculada al consum responsable d’un centre educatiu.

El text explica el funcionament d’aquest servei municipal, el seus objectius i incideix especialment en la vessant sostenible del projecte. En aquest sentit, convida a la reflexió col·lectiva, “Com a societat estem obligats a repensar el sistema econòmic, per defugir del model d’extreure, fabricar, usar i llençar. Adoptar una visió global és el que fa del De mans a Mans un projecte marc, per entendre que les decisions i activitats individuals interaccionen en un sistema més ampli i que afecten a tothom”.

Des de la seva posada en marxa, han fet ús del De mans a Mans més de 300 famílies i s’han realitzat una mitjana de 1.500 entrades anuals de material i també de sortides. En aquest sentit, l’article destaca “la gran solidaritat que existeix en la comunitat, el gran respecte pels materials i el seu ús i com es consolida dia rere dia aquest projecte que actualment compta amb un gran número d’ usuaris, ens mou seguir uns criteris ecològics i socials que determinin la continuïtat del servei. El seu volum d’activitat, segurament és degut a la senzillesa i naturalitat amb la que flueix el projecte.

Article

A continuació es pot llegir l’article sencer:

Com deia Mahatma Gandhi: “Cal viure senzillament per tal que altres puguin, senzillament, viure”. Amb aquesta màxima fa dotze anys  iniciarem el projecte de mans a mans.

Som un poble d’aproximadament de 7500 habitants, involucrat en diferents projectes ambientals i socials des dels centres educatius : recollida d’oli, projecte Mentalí (aprofitament del menjar)...

La llar d’infants municipal la Ginesta es consolida com un espai integral on acompanyem famílies i infants, des d’una mirada acollidora, individual i social, aquesta vessant més social fa que el projecte del de mans a mans es consolidi com un espai per  donar i rebre.

El projecte el du a terme una persona de l’equip igual que la resta d’espais d’acompanyament a la petita infància que oferim.

De mans a mans ofereix intercanvi d’objectes relacionats amb la petita infància (0-3 anys): roba, contes, joguines, estris d’higiene, cotxets, bressols... un lloc on dipositar bens en bon estat per la reutilització, no existeix l’ obligatorietat de portar per endur-se, es demana el compromís de fer-ne un bon ús.

Tenim un carnet de soci (usuari) amb una doble funció: La pertinença al projecte i el control de l’activitat. La utilització del servei és universal, pot accedir qualsevol persona o institució que ho requereixi.

Com a societat estem obligats a repensar el sistema econòmic, per defugir del model d’extreure, fabricar, usar i llençar.

Adoptar una visió global és el que fa del de mans a mans un projecte marc, per entendre que  les decisions i activitats individuals interaccionen en un sistema més ampli i que afecten a tothom.

Els objectius:

  • Reduir la generació de residus allargant el recorregut dels objectes, contribuint en la transformació d’hàbits cap a un camí més sostenible.

  • Establir relacions basades en la confiança i la cooperació

  • Innovar per generar valor a través d’una gestió sostenible  dels recursos associats als productes i serveis.

Amb el   pas del temps hem descobert la gran solidaritat que existeix en la comunitat, el gran respecte pels materials i el seu ús i com es consolida dia rere dia aquest projecte que actualment compta amb un gran número d’ usuaris, ens mou seguir uns criteris ecològics i socials que determinin la continuïtat del servei.

El seu volum d’activitat, segurament és degut a la senzillesa i naturalitat amb la que flueix el projecte.

 

FUNCIONAMENT DE MANS A MANS

L’espai recull qualsevol tipus de material infantil (roba, mobiliari, joguines, accessoris, llibres, etc.), sempre que estigui net i en bon estat. S’hi pot  tant donar material com rebre’n.

Per fer ús del servei cal tenir un carnet d’usuari/ària, de cost gratuït i que s’expedeix al moment. Està ubicat a les instal·lacions de la Llar d’Infants Municipal La Ginesta, on està integrat dins dels Espais d’Acompanyament a la Criança i l’Educació.

L’horari de funcionament és tots els divendres del curs escolar, de les 16.00h a les 18.00h. També es pot consultar la disponibilitat de material al telèfon 93 771 58 89.

Darrera actualització: 12.01.2022 | 15:49