L’Ajuntament s’acollirà als ajuts estatals per a l’esterilització massiva de gats ferals

Dissabte, 6 de maig de 2023 a les 13:50

La nova llei de Protecció dels drets i el benestar dels animals aprovada al Congrés el passat 16 de març determina l’obligatorietat d’identificar mitjançant xip i d’esterilitzar tots els gats comunitaris. Després de l’anunci del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 d’una línia d’ajuts, l’Ajuntament preveu acollir-s’hi i finançar els 180.000€ del projecte CER (Captura, Esterilització i Retorn) presentat per Animales Libres y Salvajes.

Des de fa quatre anys, l’Ajuntament i l’entitat Animales Libres y Salvajes signen convenis de col·laboració per a la gestió de les colònies controlades de gats del municipi, una trentena en l’actualitat. En aquest temps l’entitat ha esterilitzat uns 350 gats. Però per aturar la proliferació es requereix una esterilització massiva d’uns 600-700 felins més.

Aquesta és la proposta que l’entitat va presentar a la regidoria de Salut Pública en una reunió a principis d’any i en la qual es va agafar el compromís de presentar aquest programa CER a la convocatòria d’ajuts del ministeri quan obri la convocatòria, que es preveu després de l’estiu, atès que el cost del projecte és d’uns 180.000 euros. En la trobada es va deixar palesa la voluntat municipal de tirar-ho endavant a través d’aquesta línia d’ajuts o per altres vies de finançament.

En el BOE del 3 de gener de 2023 es va publicar la disposició que recull les bases reguladores per a la concessió de subvencions a entitats locals, destinades a millorar i impulsar el control poblacional de colònies felines: https://boe.es/boe/dias/2023/01/03/pdfs/BOE-A-2023-104.pdf

A l’espera de poder-se acollir als ajuts estatals, el passat 28 de març es va signar el conveni anual de col·laboració amb Animales Libres y Salvajes per un import de 10.000 € que permet continuar amb el programa d’esterilització anual. A banda del suport econòmic l’Ajuntament facilita materials i productes per a la gestió de les colònies.

L’entitat realitza a través de persones voluntàries autoritzades una important tasca d’alimentació, cens i control sanitari i poblacional de les colònies. Cal la col·laboració de tothom per evitar la proliferació de la població felina no controlada. L’aparició en una colònia d’exemplars no esterilitzats provoca el creixement exponencial de la població i el retorn al punt de partida.

Recollida animals via pública

D’altra banda, des de l'Àrea de Salut i l'Associació Animales Libres y Salvajes es recorda a la ciutadania que no han de recollir cap gat o cap altre animal malferit o mort de la via pública.

En aquest cas, s'ha de donar avís a la Policia Local. L'Ajuntament té contractat un servei de recollida d'animals de la via pública, a través de l'empresa Apak-9, que es fa càrrec de la seva retirada de la forma correcta i complint la normativa vigent.

Darrera actualització: 06.05.2023 | 14:04