La millora de la situació econòmica no disminueix la bretxa de gènere

Divendres, 8 de març de 2024

A les portes del Dia Internacional de la Dona, l’Observatori Comarcal i el Consell de Dones del Baix Llobregat han publicat un estudi que destaca que malgrat la millora de la situació econòmica, la bretxa de gènere es manté i es fa més gran. A Sant Esteve Sesrovires l’atur femení continua sent més elevat que el masculí.

L’estudi recull dades de cinc grans àmbits temàtics: l’accés al mercat de treball i la formació; els principals indicadors de la població en edat de treballar; els usos de temps i de cura; els salaris, les prestacions i la pobresa; i el mercat de treball segons la demanda.

La principal conclusió és que les dades en general són millors per a tothom, tant per homes com per a dones, però aquestes millores són molts més elevades per a la població masculina que per a la femenina, amb la qual cosa les bretxes de gènere encara són més grans.

Per al  Consell de les Dones del Baix Llobregat l’estudi demostra la discriminació que les dones pateixen durant tot el seu procés vital, a qualsevol edat i en qualsevol àmbit i territori. En aquest sentit destaquen que la igualtat real entre dones i homes al Baix Llobregat encara està molt lluny, de fet, està encara més lluny del que ho estava fa un any.

A Sant Esteve Sesrovires la bonança de la situació econòmica va quedar reflectida en un atur de només el 5,7% en acabar el 2023 . Però desagregat per sexes, les dades indiquen que els homes s’han beneficiat més i que tenen una taxa atur (4,4%) per sota de la de les dones (7,2%).

Algunes dades destacades són les següents:

  • Formació. Augmenta el nombre absolut de dones matriculades als cicles formatius i a Batxillerat, però disminueix el seu pes relatiu.
  • Indicadors generals de població activa. Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació. Disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades.
  • Rotació laboral. La rotació laboral afecta més a les dones.
  • Emprenedoria. Només el 36% dels autònoms són dones.
  • Usos del temps. L’Índex d’Igualtat de Gènere (IIG), en la seva dimensió del temps, mostra una càrrega desigual en la distribució del treball domèstic i de cures.
  • Salaris. La bretxa salarial existeix i es fa més gran segons edat, ocupació i rang salarial. La bretxa creix en els joves i les ocupacions d’atenció al públic i administració.
  • Pensions. El gènere continua determinant la quantia de les pensions per jubilació.
  • Pobresa. La taxa de risc de pobresa és major entre les dones. El major descens de la taxa de risc de pobresa se situa en les persones majors de 64 anys i en especial en les dones.
  • Ocupació. Disminueix el diferencial total d’homes i dones treballant a la comarca, amb tot i això, el diferencial creix amb l’edat.
  • Temporalitat. Es registra la menor taxa de temporalitat de la sèrie.
  • Atur. L’atur del Baix Llobregat continua tenint nom de dona, i si és de llarga durada, encara més.

Podeu accedir a l’estudi sencer en aquest enllaç

Darrera actualització: 8.03.2024 | 08:41